maandag 20 juni 2016

Frisse quinoasalade met gerookte zalm

Nu het even een kalmer weekend is geweest had ik weer eens wat tijd om voor mijn eigen wat in de potten te roeren.
Mijn nieuwe dessertformule krijgt stilaan vorm, en tot toe zijn mijn proefkonijnen er laaiend enthousiast over.
En voor de rest gewoon wat lekker kokkerellen voor de kids en mijn man. Vorige week heb ik me laten gaan, ik heb echt alles gegeten wat ik maar zin in had. (shame on me...)
Frietjes, Pizza, Ijs,... De kids hoorde ik natuurlijk niet klagen, mijn weegschaal des te meer, dus trekken we weer de riem aan. :-o
Vandaag ging ik aan de slag met een beetje restjes van groentjes die nog in mijn koelkast lagen. Resultaat, een gezonde, frisse quinoasalade.
En niet iedereen lust quinoa, maar geloof me, mijn man is een heel moeilijke eter en zelfs dit lustte hij. Het is op 123 klaar en het is nog eens heel lekker ook. ;-)
Ik zal er zeker nog meer mee werken. Het is een zalig product en naar het schijnt heel gezond. :-D

Dit receptje is voor 4 personen

Ingrediënten

1 kom Quinoa
Dubbele hoeveelheid bouillon
1/2 komkommer
5 radijzen
2 lente uitjes
Peterselie
15 kerstomaten
250 gr gerookte zalm in blokjes
sap en zeste van 1 limoen
Olijfolie
Peper en zout
Parmesaanschilfers
Geroosterde pijnboompitten

Bereiding:

Kook de quinoa gaar volgens de verpakking in de bouillon
Giet af en laat afkoelen
Snijd ondertussen alle groentjes fijn
Snijd het stuk gerookte zal in kleine dobbelsteentjes
Hak de peterselie
Doe de kerstomaatjes in 4
Doe alles samen in een grote kom en doe er de quinoa bij
Meng goed dooreen
Doe nu naar eigen smaak olijfolie, peper, zout, limoensap en zeste erbij, meng alles heel goed
Werk af met de parmezaan en de pijnboompitten




maandag 23 mei 2016

Aardbeienmuffins

Het weer laat het anders vermoeden maar het is lente, de zomer is in aantocht. Wat dus wil zeggen dat mijn favoriete fruit er weer is. Aardbeien... Heerlijk.

De voorbije week heb ik al een paar receptjes geprobeerd uit het nieuwe boek van mijn grote held Roger Van Damme. Het is een pracht van een boek met enkel en alleen receptjes met aardbeien. Zeg nu zelf, dit moet toch een succes worden? :-)

Vandaag ging ik vanuit mijn eigen koppeke aan het werk. De kast open en we waren weer bezig met vanalles in een pot aan het gooien. En het waren uiteindelijk muffins met heerlijke aardbeien die op tafel kwamen. Met de goedkeuring van mijn dochter die even hard als ik van aardbeien houdt.

Het recept hieronder is voor een 24 tal muffins



Ingrediënten

360 g zelfrijzende bloem1 kflpl bicarbonaatsnuifje zoutSnuifje kaneel (optioneel)300 ml melk3 eieren225 gr gesmolten boter300 a 400 gr aardbeien in stukjes300 gr suikeraardbeienconfituur (optioneel)

Bereiding

Doe de bloem, bicarbonaat, zout, kaneel en suiker in een kom en meng goed dooreenKlop de eieren los en doe er de melk bij, meng goedMeng nu ook de gesmolten boter erbijMaak in het midden van het bloemmengsel een kuiltje en doe geleidelijk aan het natte mengsel erbij en klop zodat je geen klonters hebt in je deegSnijd de aardbeien in stukjes en meng ze voorzichtig onder het deegVul de vormpjes tot bijna bovenaan (door de aardbeien komen ze zo hoog niet op)Bak gedurende een 20-25’ op 180°Laat ze afkoelenEventueel afwerken met een lepeltje aardbeienconfituur


zondag 22 mei 2016

Lasagne 'My Way'

Wat kunnen die Italianen toch lekker koken. Als ik terug denk aan de lasagne die ik een paar weken geleden mee bracht uit Genk van bij Peppe's. Njomnjom... :-)
En hier wordt lasagne meestal op tafel gezet in heel drukke periodes en dan moet ik met schaamrood toegeven dat het niet vers is. Komt meestal uit een grootwarenhuis dan.
Dit weekend wou ik zelf eens aan de slag gaan en het was al zo lang geleden dat ik zelf eens lasagne gemaakt had. Ik had alles in huis en op het laatste moment deed ik er nog iets bij wat mijn vleessaus alleen maar beter maakte
En wil je het net iets anders dan kan je diezelfde vleessaus even mixen en er cannelloni's mee vullen en afwerken met een lekkere verse tomatensaus

Het recept hieronder is normaal voor 4 personen, maar hier werd het heel snel naar binnen gewerkt, heb dan ook heel grote eters hier.



Ingrediënten

500 gemengd gehakt1 uiTomatenpassataGedroogde tijm, rozemarijn, look, salie, basilicum, oregano,…125 gr mascarponeGemalen Grana PadanoGemalen parmezaanMozzarellaPeper en zout1 blokje bouillonOlijfolieLasagnebladen

BereidingSnipper de ui fijn en fruit die aan in de olijfolieDoe er het gehakt bij en laat goed uitbakkenLaat de gedroogde kruiden, peper en zout ook even meebakkenMeng er nu passata onder tot dat je een dikke vleessaus bekomt (deze mag niet te vloeibaar zijn wil je je lasagne nog mooi kunnen opscheppen)Doe er de bouillon bij en laat nog een tiental minuutjes pruttelen zodat het overtollige vocht kan verdampenDoe er als laatste de mascarpone bij en laat deze meesmelten in de sausNeem een ovenschotel en leg een laagje passata onderaan de schotelLeg nu een laagje lasagne bladen erop, een laagje saus, beetje overstromen met de kazenWerk zo verder tot alle saus op isEindig met een laagje lasagne vellen en giet er nog een laagje tomatenpassata overOverstrooien met de kaas en een beetje oregano



30-40’ op 180°

Foto hieronder is de cannelloni versie. Even lekker. :-)



maandag 25 april 2016

Smoothies

Zijn ze nu gezond of niet? Ik weet het ook allemaal niet meer, en eerlijk gezegd, als je naar al die programma's kijkt dan zou je op den duur niks meer eten.
Ik weet ook dat teveel van gelijk wat NOOIT goed is. En als je aan je smoothies chocolade, suiker,... gaat toevoegen dan kan ik inderdaad wel gaan geloven dat ze niet zo goed meer voor je zijn. en ook de gene die je in de winkel koopt zijn meestal niet zo gezond voor je
Of jullie dit nu weten of niet, maar sinds enkele jaren heb ik een gastric bypass, wat dus inhoud dat ik helemaal opnieuw heb moeten leren eten. En wat ook inhoud dat ik heel veel moeite heb met fruit zo te eten. Sommige lukken van anderen heb ik dan weer enorm last.
Daarmee dat ik smoothies maak omdat ik zo toch mijn vitamines enzo binnen heb. Althans zo dacht ik er al een paar jaar over. Tot ik laatst op TV een programma zag die toonde dat er in 1 glas smoothie 8 klontjes suiker zitten. Ja sorry, da kon ik moeilijk geloven en ging te rade bij de diëtisten van mijn chirurg in het obesitascentrum
Daar kreeg ik het volgend aan uitleg. Ik mag mijn dagelijkse smoothie drinken, mits dat ik zeker niet meer dan 300 gr fruit per dag gebruik, geen gewone suiker toevoeg of andere zoetigheid,.... Ik zit dus volgens hen volkomen veilig. Als ik mijn smoothies al bijzet omdat er misschien beetje zuur fruit bij gaat dan is dit altijd met canderel (of stevia en consoorten kunnen ook natuurlijk)
Wat ik ook meestal gebruik in mijn smoothies in plaats van fruitsap is activia, dit werkt goed op de darmen

Hieronder een paar lekkere receptjes

1. 100 gr rode vruchten uit diepvries
    1 kleine banaan
    1 nectarine
    1 potje activia


2. 1/2 mango
    100 gr ananas
    Activia kokos
    100 ml kokosmelk
   

3. 50 gr druiven
    1 peer
    1 schijfje ananas
    2 passievruchten
    1 kleine banaan
    Activia mango
    1 el havermout


4. 1 nectarine
    1 peche
    50 gr ananas
    3 passievruchten
    1/4 mango
    Activia kokos
    1 el chiazaad



Bezoekje aan La Botte en Peppe's

Wie La botte zegt, denkt meteen aan aan de immer opgewekte Italiaanse Peppe Giacomazza. De gezellige Italiaanse Njam chef brengt op tv de lekkerste gerechtjes.
Hij stond al een tijdje op mijn 'bucket list' van restaurants die ik wou gaan bezoeken, alleen... Genk is meer dan twee uur van mijn west vlaamse deur. Dus niet snel over en weer rijden. :-(
En om al eens iemand te vinden die het ook ziet zitten om zover mee te gaan. Er werden al vaak plannen gesmeed, maar des te meer lukte het dan voor de ene niet en dan niet voor de andere.
Groot was mijn verbazing toen Lobke, mijn oudste dochter (13) me zei dat zij wel eens graag naar Peppe zou gaan eten. Moet je wel goed weten dat ze totaal mijn passie niet deelt.
Ik twijfelde geen moment, ik heb dan meteen ook maar een hotelletjes geboekt zodat we 's avonds niet meer naar huis moesten en konden we er een gezellige lady's weekend van maken.
We zijn eerst gaan shoppen naar Hasselt en daarna doorgereden naar Genk.
Ik had een tafeltje om 20h geboekt omdat er op de site stond als je om 18h ging, ze de tafel om 20h terug nodig zouden hebben. Ik eet niet graag snel en op uur, dus kozen we voor 20h.
Bij aankomst werden we door de gastvrouw heel vriendelijk onthaalt en naar ons tafeltje begeleid. 
Al even snel kwam Peppe ons met zijn Italiaanse charmes begroeten en stelde ons de aperitief voor.
Ik ging voor de huisaperitief, op basis van prosecco en perzik likeur. deze was echt waar een toppertje, zo kon ik er nog een paar binnen gieten. :-)


Na de aperitief kwam Gaspare (broer van Peppe) ons bedienen; Ook hier weer niks op aan te merken, je voelt je hier als een koningin.
Het hapje was met zeebaars en bulgursalade. Heel lekker en de salade was heel fris



Omdat een heel menu voor Lobke teveel zou zijn gingen we enkel voor een hoofdgerecht en dessertje. Waar Peppe en team helemaal geen probleem van hebben gemaakt
Als hoofdgerecht kreeg ik de hippe versie van pasta Carbonara met stukjes rundvlees (rauw) en een gepocheerd eitje en pompoenpuree. 1 woord.... Heerlijk, van de eerste tot de laatste hap. Dit is my cup of tea. :-)


Als dessert gingen we unaniem voor de moeulleux van witte chocolade met hazelnoot ijs en pistache. Ik kan u verzekeren als afsluiter kon dit wel tellen. Misschien voor mensen die niet graag zoet hebben zou dit te zoet zijn, maar voor mij en Lobke helemaal niet. Heaven!!!!


Na het eten wilden we toch nog wel eens met Peppe op de foto. Moesten toch een leuke herinnering hebben aan een al even leuk weekend. En ook al was hij druk bezig in de keuken, toch maakte hij met veel plezier tijd voor ons.
Voor mij was La Botte een toppertje, ik kom zeker terug maar dan voor een heel menu te proeven!


Als je dan toch in Genk bent, ga dan zeker ook eens langs bij Peppe's. Deze winkel/eethuis van Peppe ligt op 100m van het restaurant denk ik. Het is er prachtig, als je binnen komt is het één en al sfeer. Vooraan kan je naar believen shoppen en Italiaanse producten kopen voor thuis zelf aan de slag te gaan. Halfweg zit de traiteur waar je kan lekkernijen mee nemen om thuis met het gezin of vrienden van te genieten en op het einde kan je gezellig tafelen. Van ontbijt, tot lunch, avondmaal, het kan er allemaal.
Het is een zaak om U tegen te zeggen. Volgende keer als we in Genk zijn ga ik er zeker eens ontbijten
En ja wat kan ik zeggen, ik liet me gaan en kwam met twee volle zakken buiten. Toen ik 's avonds thuis kwam hebben we met het hele gezin nog eens a la Peppe gegeten en iedereen vond het fantastico!!! :-)










Rest mij nog maar af te sluiten en te zeggen ik kom hier zeker nog (veel) terug!
Ciao Amici (en nu hoop ik maar dat ik dit juist heb geschreven)


maandag 28 maart 2016

Lamskroontje met Crumble van mosterd en peterselie en een sausje van tijm en rozemarijn

Pasen is weer voorbij. En naar jaarlijkse traditie komt hier een stukje lam op het menu. Omdat mijn man en dochter het niet zo graag lusten maar ik het enkel met pasen klaar.

Hieronder is het receptje voor 4 personen.



Ingrediënten

3 lamskroontjes
Peper en zout
Boter
1 grote el mosterd
3 el paneermeel
Lookpoeder
Tijm
Rozemarijn
Peterselie
Olijfolie
1 grote ui
1 blad laurier
100 ml porto
200 ml vleesbouillon

Bereiding

Kruid en bak de lamskroontjes in een beetje boter
Leg ze in een ovenschotel
Maak de crumble. Meng mosterd, paneermeel, peper, zout, rozemarijn, look, peterselie en eventueel een beetje olie tot een dikke pasta
Smeer over het vlees en zet gedurende +/- 15 a 20' op 180°



Maak ondertussen de saus door de grof gesneden aan te stoven in de pan van het vlees
Doe er peper, zout, laurier, tijm en rozemarijn bij en laat dit ook even meestoven zodat alle smaken loskomen
Blus met de porto en laat inkoken
Doe er de bouillon bij en laat terug verder inkoken
Zeef de saus en werk af met een klontje boter
Dien op met het vlees





Hershey Kisses - Coconut Cookies

De mensen die me kennen weten dat ik mijn hart verloren heb in de USA. We zijn ondertussen al 8 keer geweest en elke keer geniet ik toch van dit enorme land. De gastvrijheid, de cultuur,... maar vooral kan ik genieten van een Wallmart binnen te stappen en na 2-3 uur met een overvolle kar terug buiten te stappen.
En ja ik weet dat het niet altijd even gezond is, maar who cares? Ik doe er altijd massa ideeën op voor te bakken en te koken. De mogelijkheid van koekjes, snoepjes, bakgerief,... Wij in ons kleine belgenlandje komen 20 jaar achter vrees ik.
Neem nu Oreokoekjes. Hier hebben we 2, 3 smaken? Daar een rayon vol? Van de klassieke smaken tot mint, hazelnut,.... noem maar op, wel 10, 15 smaken.
Een paar maand geleden is mijn man de marathon van Chicago gaan lopen en kwam thuis met een valies vol producten. Daarbij zat een zakje Hershey Kisses. Chocolade in de vorm van een druppel zeg maar.
En ik maakte er kokoskoekjes mee. En al zeg ik het zelf, ze waren heel lekker.
Voor wie niet aan die hershey geraakt, je kan ze ook zo zonder de chocolade maken, of je kan er iets anders insteken na het bakken. Laat jullie fantasie de vrije loop ;-)



Ingrediënten

75 gr zachte boter
200 gr Philadelphia
100 gr suiker
1 eigeel
Amandelextract
2 el sinaasappelsap
160 gr zelfrijzende bloem
Snuifje zout
175 gr kokos
100 gr kokos
Hershey kisses

Bereiding

Boter, Philadelphia en suiker romig kloppen
Eigeel en amandelextract erbij doen
Sinaasappelsap en zout eronder mengen
Bloem zeven en erbij doen
Als laatste de kokos er licht onder mengen (kneden)
Zet een uurtje in de koelkast to je er balletjes kan van draaien
Maak balletjes van +/- 25gr
Rol ze in de 100 gr kokos en leg op een bakplaat die bekleed is met bakpapier
Druk ze plat en bak +/- 154 op 180°
Neem uit de oven en duw er in de midden een Hershey in
Laat verder afkoelen



15 x Het Gebaar

Ok, ik weet het. Op mijn blog zouden er receptjes moeten komen die ik met jullie wil delen
Maar soms zijn er ook andere zaken die ik graag met jullie deel.

Zoals bijvoorbeeld dat ik woensdag een heel belangrijke dag voor de boeg had. Niet alleen ging ik voor de 15de keer eten in Het Gebaar, maar ook ging ik eindelijk eens samen aan tafel met een grote madam (figuurlijk dan) waar ik al heel lang naar opkeek. Myriam Minne van Hap & Tap
Bekijk zeker eens haar website http://www.hap-en-tap.be
Wat zei allemaal tevoorschijn tovert. Ongelooflijk. We hadden wel al vaker zitten chatten, maar elkaar zo in de levende lijve ontmoeten is toch nog altijd een beetje afwachten.

Gelukkig was de klik er en ging de tijd razend snel voorbij.

Eten bij Roger dus. Het is en blijft een ervaring. Zelfs na zoveel keren blijft hij mij van mijn stoel omver blazen. De presentatie, de smaken,... Alles klopt gewoon. En iedere keer weer wordt ik er stil van. En geloof me, mensen die mij kennen zullen nu wel lachen. :-)

Van hapje tot de koffie, het was weer de ene smaakbom na de andere. En natuurlijk keken we extra uit naar het dessert want er was een nieuwe telg in de familie. De Lemon Squash

Als hapje kwam een heel eigentijdse versie van Roger van de kip curry met rijst. De kip was traag gegaard, de rijst gepoft, het vel van de kip was een krokantje, de curry was licht aanwezig. En de rijst was lekker krokant gepoft Zoveel smaak in zo een klein hapje



Daarna liet ik me verrassen door de dagverse vis. Griet met hopscheuten, met daaronder een zeer zachte puree en een gepocheerd eitje, dit kwam met scheermesjes met een zeer frisse quinoasalade




Lobke, mijn dochter nam de, weeral eigenzinnige versie, Beef Wellington.
Veel uitleg hoeft dit niet, alle ingrediënten waren aanwezig maar weeral op een zeer eigentijdse manier van de chef



En voor de dessert waren we er snel uit. De nieuwe telg werd aan ons voorgesteld, de Lemon Squash. Heerlijke friszure toetsen van Citrusvruchten, met hier en daar basilicum. I just loved it!!! Het was onmiddellijk de zomer op je bord. Hemels genieten.
Voor mij mag Roger zijn naam veranderen van Het Gebaar naar de Zevende Hemel!



En tot spijt moet ik meedelen dat ik alle mensen die me gek verklaren moet gelijk geven. Ik zie al 'weer' uit naar een volgende keer Het Gebaar :-)

En tot slot wil ik Myriam nog eens bedanken voor de zeer aangename namiddag, alleen jammer dat deze veel te kort was.
Bezoek zeker haar website eens, maar neem alvast de Kleenex erbij, want er zal gekwijld worden. ;-)

http://www.hap-en-tap.be
https://www.facebook.com/kookblog/?fref=ts

zondag 20 maart 2016

Pizza-Croque-Hawaï

Wie kinderen heeft zal me wel begrijpen. Je laat ze kiezen wat ze willen eten. En dan komt het.... De ene wil dit de andere dat. :-(
Vorige week was het hier weer hetzelfde. Lobke wou een croque, Devin had zin in een pizza Hawaï. En dat moet je als mama wel iemand teleurstellen, of je slooft je uit voor ze elk hun zin te geven. Maar net zoals zoveel heb ik ook niet altijd de tijd om verschillende potjes te maken.
Dus na veel ruzie maken en getouwtrek over wat ik al dan niet zou maken kwam ik op het idee om te gewoon te combineren. :-D
En zo is de Pizza-Croque-Hawaï geboren
Het is super simpel en ze waren er gek van.



Het recept hieronder is niet echt af te meten, gewoon op smaak. ;-)

Ingrediënten

1 blikje tomatenpassata
Lookpoeder, peper, zout en oregano (naar eigen smaak)
2 sneetjes ham
Geraspte mozzarella of andere kaas
Toastbrood
Ananas

Bereiding

Doe de passata in een kom
Doe er naar eigen smaak peper, zout, oregano en lookpoeder bij
Bestrijk beide zijden van brood ermee
Beleg met ham, ananas en de geraspte mozzarella
Leg tussen een toaster
Smakelijk

Easter nest cake

Met pasen voor de deur is er weer een overload aan chocolade. Dus waarom deze lekkere eitjes niet in een even lekkere taart verwerken. En natuurlijk mag de cake zelf ook wel in chocolade toch? :-)




Ingrediënten

Cake:

240 gr bloem
3 eieren
140 gr zachte boter
60 gr cacaopoeder
200 gr suiker
180 ml melk
2 el citroensap

Nest:

150 gr cornflakes
300 gr melkchocolade
Paaseitjes naar keuze
Geraspte witte chocolade

Bereiding

Cake:

Meng de melk met het citroensap en zet aan de kant
Klop de boter romig met de suiker
Doe er 1 voor 1 de eieren erbij
Doe er de bloem en cacaopoeder bij, meng goed
Doe er als laatste de melk bij
Doe deeg in een beboterde springvorm en bak gedurende +/-45’ op 180°
Draai de cake om op een rooster en laat volledig afkoelen

Nest:

Smelt de chocolade op een zacht vuurtje en meng goed met de cornflakes
Verdeel over de rad van de taart zodat je een opstaande rand krijgt
Zet taart beetje in koelkast zodat de cornflakes weer een beetje kunnen opstijven
Werk af met de paaseieren en de geraspte witte chocolade



zondag 28 februari 2016

Krokante broodjes

Ontbijt is normaal gesproken de meest belangrijke maaltijd van de dag. Maar als we heel eerlijk zijn dan denk ik dat er hier veel mensen zullen toegeven dat deze misschien wel de meest verwaarloosde maaltijd is van de dag. En ikzelf ben er ook wel schuldig aan.
Maar tijdens de weekends als ik nergens hoef te zijn met mijn Sweets on Wheels, dan maak ik graag eens iets zelf voor het ontbijt. Het is natuurlijk niet verkeerd om naar de bakker te gaan, maar ik kneed zelf nog graag eens mijn deeg voor een lekker vers broodje, een stokbrood, zachte broodjes, kaneelrolletjes,...
De weekends zijn voor mij topdagen als ik zelf mijn ontbijt kan voorbereiden.
Vorig weekend maakte ik krokante pistolets met wat verschillende zaadjes op. Kids waren er weg van en ze smaakten net zo lekker als bij de bakker.
En wat mij nog meer verbaasde is dat er veel mensen wel het receptje graag zouden krijgen. 
Mijn mailbox zat vol met vragen.
Ik deel dan maar al te graag het receptje
Uit onderstaand receptje haalde is 12 pistolets, maar afhankelijk van hoe groot je ze wil kan het ook meer of minder zijn

Veel succes!!



Ingrediënten500 gr witte broodbloem
15 gr verse gist of 8 gr gedroogde
300 ml lauw water
15 gr zachte boter (optioneel)
8 gr zout

BereidingDoe de bloem op je werkblad en maak een kuiltje
Doe hierin het water met de gist
Begin met de vingertoppen de gist met het water te mengen tot de gist is opgelost
breng geleidelijk aan meer en meer bloem naar het papje
Wanneer je bijna alle bloem hebt opgenomen doe je het zout en de boter erbij
Begin nu te kneden tot je een deegbal hebt die niet meer kleeft, dit kan wel tot 15 a 20’ duren. Heb je zoveel geduld niet doe alles in de mengkom van een keukenrobot en laat 10’ kneden. Belangrijk is dat je het deeg zo kan uittrekken tot je er bijna kan door kijken. Scheurt het nog gemakkelijk dan moet je nog een beetje verder kneden
Bol nu het deeg op door met de zijkanten van je handen het deeg telkens naar onderen te duwen terwijl je draaiende bewegingen maakt
Vet nu een kom in met een beetje olie en leg hierin het deeg
Trek er een folie over en bedek met een handdoek
Laat +/- 1u rijzen op warme plaats tot deeg is verdubbeld in volume
Wanneer het zover is neem je deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkvlak
Sla met je vuisten de lucht eruit
Weeg nu balletjes van 60gr af (kan meer of minder)
Bol de porties op door je handpalm over de bolletjes te zetten en draaiende bewegingen te maken en je vingertoppen meer en meer op te spannen naar binnen toe
Leg de bolletjes op een bakplaat die met bakpapier is bekleed
Wanneer je zaden of dergelijke op je broodjes wil dan is het best van ze nu een beetje in te wrijven met water en ze in de zaadjes naar wens te dopen



Trek terug over met folie en een handdoek
Laat weer een uur rijzen of tot deeg is verdubbeld
Oven een 30 tal minuutjes voorverwarmen op 240° en zet onderaan een bakplaat met bakparels
Wanneer de broodjes genoeg gerezen zijn zet ze in de warme oven
Doe een scheutje water op de bakparels
Verlaag de temperatuur naar 210°
Laat de broodjes een 20-30’ bakken tot ze goudbruin zijn
Laat ze afkoelen op een rooster



zaterdag 20 februari 2016

Chocoladebrood met melkchocolade en rozijnen

Nu we toch aan de chocolade bezig zijn wil ik dit bijzonder lekker en zoet brood ook met mijn volgers delen. Het is niet een broodje om elke dag te eten... (alhoewel :-)) Maar zo voor een zaterdag of zondagmorgen mag dit wel eens. ;-)
Hier weer hetzelfde als bij mijn taart, wie liever donkere chocolade neemt, be my guest.



Ingrediënten

250 gr rozijnen
130 gr melkchocolade in stukjes
330 gr witte broodbloem
8 gr zout
20 gr cacao
250 ml water
15 gr zachte boter
25 gr verse gist

Bereiding

Meng de rozijnen met de gehakte chocolade
Doe de bloem op je werkblad met cacao
Maak een kuiltje
Doe langs de ene kant het zout
Doe in het kuiltje het lauwe water met de gist en meng met je vingertoppen tot een papje
Doe er de zachte boter bij en meng geleidelijk aan de bloem er bij
Wanneer alle bloem er bijna bij is mag het zout er bij worden genomen en kneed nu tot een goed deeg
Dit kan gemakkelijk 15 a 20’ duren. Je moet het deeg zo kunnen uittrekken tot je er bijna kan doorkijken zonder dat het scheurt
Doe vlak voor je dit hebt bereikt de rozijnen en chocolade erbij.
Niet te lang meer kneden of de chocolade gaat smelten
Doe olie in een kom en smeer dun uit
Vorm deeg tot een balletje en leg in de kom
Trek een plastiekfolie hierover en laat 45’ a 1u rijzen tot het in volume is verdubbelt


                                                



Neem Deeg uit de kom en sla de lucht eruit
Vorm nu je gewenste vorm en doe het al dan niet in een vorm
Laat onder folie weer een uurtje rijzen, of tot deeg is verdubbeld in volume
Laat de oven 30 minuten voorverwarmen op 220°
Zet onderaan een baksteen, braadslede of een bakvorm met bakparels in en laat deze meewarmen
Wanneer brood gerezen is bestrooi je het met bloem en maak naar eigen keuze een insnijding
Zet brood in de oven en giet een half glas water in de bakvorm met bakparels
Bak brood gedurende 35 a 40°
Wanneer je brood omdraait na het bakken moet het hol klinken als je er op tikt
Laat afkoelen op een rooster
Smakelijk!




Chocolade - Walnoottaart

Chocolade... HET ultieme genot voor velen. En dan heb ik het niet alleen over de dames onder ons. Ook mannen kunnen er wel van genieten.
Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik eigenlijk meer voor de zoete chocoladesoorten ben. De donkere kunnen mij minder bekoren, maar dit ligt natuurlijk in smaken
Onderstaand receptje is er gekomen voor een collega van mij die helemaal gek is op chocolade. En hoe donkerder en zwarter, hoe liever. Bij zijn verjaardag besteld hij altijd mijn Frangipane, confituurtaart en eentje met chocolade. :-) Wat dus wil zeggen dat ik mij helemaal kan laten gaan.
Zo kwam ik al tot mijn eigenste versie van de Mississippi Mud Pie en nu dus een verse op chocoladetaart met walnoten
Zijn jullie net zoals ik niet zo verzot op zwarte chocolade dan kun je het glazuur ook met melkchocolade maken, of de helft de helft... Aan u de keuze ;-)



Ingrediënten:

130 gr zelfrijzende bloem
zout
Koffielepel bicarbonaat
3 eieren
225 gr donkere chocolade
170 gr boter
170 gr suiker
Vanille-extract (eigen smaak en hoeveelheid)
100 ml melk
Handvol gehakte en geroosterde walnoten
Glazuur150 gr donkere chocolade
100 ml room

Bereiding:Chocolade + boter smelten op klein vuurtje (of in microgolfoven)
Doe er de suiker bij en meng dit goed door
Doe er 1 oor 1 de eieren bij en de vanille
Zorg dat elk ei goed is opgenomen voor je er een tweede bij doet
Meng alle overige ingrediënten en de ze er in twee of drie keer bij
Telkens goed doormengen
Doe er dan de melk bij
Als laatste de gehakte en geroosterde noten er onder mengen
Doe het deeg in een ingeboterde bakvorm
Bak gedurende +/- 60’ op 180°
GlazuurKook de room
Giet over de fijngehakte chocolade
Meng tot alles mooi glad is
Giet over de afgekoelde taart en laat verder opstijven



maandag 4 januari 2016

Basisrecept koekjes (voor te decoreren)

Ik kreeg de vraag van één van mijn volgers of ik geen receptje had voor koekjes om die dat te decoreren.
Tuurlijk heb ik die, dus deel ik deze met veel plezier

Ingrediënten:

380 gr bloem
1/2 el bakpoeder
180 gr suiker
230 gr zachte boter
1 ei
2 el melk
Vanille extract

Bereiding:

Meng de zachte boter met de suiker romig
Doe he ei en de melk erbij en meng goed door
Doe er naar eigen smaak de vanille bij
Doe de bloem erbij en kneed snel tot een mooi samenhangend geheel
Doe in folie en leg een paar uur in de koelkast
Rol het deeg uit tot de gewenste dikte en steek er naar believen vormpjes uit
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak gedurende +/- 15' op 180°
Laat afkoelen op een rooster en werk af naar eigen goesting

Zie hieronder een paar voorbeelden




zaterdag 2 januari 2016

Peanut butter cookies met havermout en chocolade

De gedachte van pindakaas (peanut butter)... Ik lust het dus echt niet.
Maar een paar maand geleden toen mijn man van Chicago terug keerde van zijn marathon had hij precies een Walmart geplunderd.
Een halve valies met snoepgoed die we hier niet konden vinden. Het enige wat ik zag zitten die ik niet wou proberen waren Reeses. Mensen die al in de States of Engeland geweest zijn zullen wel weten dat dit chocolaatjes zijn met een vulling van peanut butter
Maar langs de andere kant vond ik het zonde om ze toch maar weg te smijten.
We deden ze toch uiteindelijk heel voorzicht open en probeerden er toch eentje te proeven... Wat was mijn verbazing groot toen ik ontdekte dat het eigenlijk best wel lekker was. Het was verre van de smaak die je rechtstreeks uit de pot haalde
Zo zie je maar, alles doet je durven proeven. Net zoals ik elke dag wel zeg tegen mijn kids. ;-)

Zo kwam ik uit om ook eens iets te proberen maken met Peanut butter
En een koekje lust wel iedereen, dus was de keuze snel gemaakt. En het mag gezegd worden, ze waren heel lekker, met een subtiele smaak van de peanut butter in.
Van de pot op mijn boterham lust ik het nog altijd niet echt, maar voor mee te bakken des te meer.

Hieronder vind je het recept voor ongeveer een 12 a 18 koekjes (afhankelijk van hoe groot je ze wil)

Ingrediënten:

125 gr zachte boter
170 gr donkere cassonade
80 gr kristalsuiker
125 gr peanut butter
1 ei + 1 dooier
vanille extract
200 gr zelfrijzend bakmeel
100 gr havervlokken
100 gr chocoladedruppels

Bereiding:

Boter met de suikers romig kloppen
Doe er de peanut butter bij en meng nog eens goed door
Ei + dooier er 1 voor 1 bij doen en dan de vanille
Meng de havervlokken er door
De bloemen in delen erbij en eventueel beetje meer (je moet een droog koekjesbeslag hebben)
Als laatste de chocoladedruppels erbij mengen
Zet even in de koelkast
Oven voorverwarmen op 180°
Rol balletjes van het deeg die je dan lichtjes platdrukt als je ze op een ingevette bakplaat legt
10 a 12'
Even laten afkoelen voor je ze van de bakplaat neemt zodat ze niet breken