donderdag 8 mei 2014

Parmezaan gehaktballetjes

Hier komt er vaak gehakt op tafel. In alle vormen en maten. Het is misschien niet zo gezond, maar voor de kids is het telkens weer een feest.
De kunst is natuurlijk om telkens weer er voor te zorgen dat het niet eentonig wordt. Daarom probeer is te variëren in smaak en vorm
Deze avond hebben we heerlijk gesmuld van Parmezaan gehaktballetjes
Hieronder het recept voor 8 personen.



Ingrediënten:

Saus:

800 gr gepelde tomaten met groenten (Elvea)
1 grote eetlepel tomatenpuree
2 grote uien
3 el olijfolie
Peper en zout
Basilicum, tijm, 2 blaadjes laurier
1 koffielepel paprikapoeder
2 a 3 teentjes look
1 el suiker
200ml bouillon

Gehaktballen:

1kg gemengd gehakt
150gr gemalen parmezaan (of een andere harde kaas)
2 koffielepels paprikapoeder
Peper en zout
Tabasco
Paneermeel
2 eieren
Vers gehakte peterselie
Mozzarella

Bereiding:

Saus:

Warm de olijfolie op en snij de ui grof
Stoof even aan in de hete olie


Doe er de gehakte look bij en laat even mee warmen
Doe er tomatenpuree bij en laat even uitbakken
Giet er de gepelde tomaten bij en meng goed


De bouillon gaat er nu ook bij en meng alles dooreen
Naar eigen smaak de paprika, tabasco en verse kruiden erbij doen
Laat een uurtje op een zacht vuurtje pruttelen
Als je de saus niet gaat zeven neem je er nu de kruiden uit
Mix de saus en giet door een zeef
Eventueel nog afsmaken met peper en zout
Hou ze warm

Gehaktballen:

Doe alle ingrediënten in een kom en meng tot je een mooi samenhangend geheel hebt
Hier is het belangrijk dat je proeft voor de kruiding, want de ene beenhouwer heeft zijn gehakt al meer gekruid dan de andere. Ook kan je het zo pikant maken als je wil
Wanneer je een sterkere kaas neemt, misschien de hoeveelheid ook een beetje minderen
Gewoon proeven ;-)
Nu kan je zelf kiezen hoe groot je je ballen maakt, ik heb graag kleintjes dus heb ik er van ongeveer een 40gr gemaakt (moet dan ook zo lang niet in de oven)
Leg de balletjes op een bakplaat die je met een beetje olijfolie hebt bestreken


Zet gedurende 15' in een oven van 180°



Neem uit de oven en doe op ieder balletje een lepel saus
Snijd de mozzarella in schijfjes en leg op ieder balletje een schijfje
Ik heb op de mozzarella een beetje gedroogde oregano gedaan, maar dit kan je ook weglaten




Zet voor nog 10' in de oven


Dien de balletjes op met pasta.
Hier zijn ze alleszins goedgekeurd. :-)

Ik ben benieuwd of jullie ze ook zullen maken en wat jullie ervan vonden. :-)

1 opmerking:

  1. Ze zijn super! Heb ze deze zomer al eens gemaakt en morgen staan ze terug op het menu ;) Heb er al zin in...

    BeantwoordenVerwijderen