maandag 19 mei 2014

Boules de Berlin

Ik hoor veel van mede-hobbybakkers dat je eigenlijk eerst en vooral de klassiekers onder de knie moet hebben voor je verdere gaat experimenteren.
Eerlijk gezegd... Veel klassiekers heb ik nog nooit gemaakt. Eclairs zijn een ramp bij mij... Al een paar keer geprobeerd maar ze lukken dus nooit... :-( Maar ik blijf proberen.
Dus maar eens een andere klassieker gemaakt. Boules de Berlin of Berlijnse bollen.
Voor deze klassieker heb je geen oven nodig, maar wel een frituur. Ik vind ze heel plezant voor te maken en mijn gezinnetje is er gek van.
Met dit recept maak je er ongeveer een 15- tal



Ingrediƫnten:

Boules:

35gr gist
500gr bloem
225gr melk
1 dooier
1 vanillestokjes
4gr zout
75gr zachte boter

Banketbakkersroom:

1l melk
1 vanillestokje
6 dooiers
90gr puddingpoeder
250gr suiker

Poedersuiker voor de afwerking

Bereiding:

Boules:

Doe de bloem op je werkblad en maak een kuiltje
Los de gist op in lauwe melk en doe samen met het ei en het merg van je vanille in het midden van je kuiltje
Aan de zijkant leg je de suiker en zout
Begin van binnenuit te mengen en als de gist goed is opgelost meng je geleidelijk alle ingrediƫnten samen tot een elastisch deeg
Vorm tot een bolletje en laat onder een theedoek 30' rijzen
Na de eerste rijs de lucht eruit slaan en het deeg in porties van 50gr verdelen
Ieder bolletje opbollen en op een bakplaat leggen
Afdekken met een theedoek en 90' laten rijzen
Bak de boules in een frituurpan van 170°
Langs elke kant +/- 2.5min
Laat ze uitlekken op een keukenpapier



Banketbakkersroom:

Breng de melk met het merg en het vanillestokje aan de kook
Hou 200ml melk apart en doe hierbij de dooiers en meng goed los
Klop hierbij de suiker en puddingpoeder
Doe een beetje van de kokende melk hierbij en roer los
Doe alles weer in de pot en breng al roerende aan de kook
Vergiet in een kom en leg een stukje plastiekfolie erop
Zet weg in de koelkast en laat afkoelen

Snijd de koude boules middendoor
Spuit op iedere boules met een spuitzak een beetje banketbakkersroom
Doe het hoedje er weer op en werk af met de bloemsuiker



Wedden dat je hiermee zal scoren ;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten