woensdag 6 november 2013

Appel-toffee taart

Het wordt nog eens tijd om een receptje te delen met mijn trouwe volgers. Via mijn pagina heb ik jullie laten kiezen wat jullie willen.
Met een grote voorsprong heeft de Appel-toffeetaart gewonnen.
Hieronder het receptje.



Ingrediƫnten:

Bodem

350 gr koekjes naar keuze (ik nam de Bastognekoekjes, maar kan met ieder krokant koekje)
170 gr boter

Appelbodem:

4 a 5 appels
20 gr boter
90 gr donkere cassonade
Kaneel
Snuifje zout
50 gr gehakte noten (walnoten, pecannoten, hazelnoten,...)

Kaasvulling:

200 gr verse kaas
40 gr kristalsuiker
2 eieren
Sap van 1/2 citroen
1 vanillestok

Toffeesaus:

75 gr suiker
200 gr room
40 gr boter

Afwerking:

300 gr room
30 gr bloemsuiker
50 gr noten die je even in de oven of pan aanbakt



Bereiding:

Bodem:

Smelt de boter op een zacht vuurtje
Doe de koekjes in een blender en mix ze fijn
Meng ze met de boter
Doe in een platte vorm die je hebt beboterd, en druk stevig aan. Druk ook naar omhoog aan de randen zodat je een echte taartbodem krijgt
Zet even opzij

Appelvulling:

Schil en snij de appelen in stukjes van ongeveer 1cm
Doe de boter in een pan en doe er de suiker en kaneel bij, meng even goed door
Doe hierbij de appeltjes en laat een paar minuten meestoven
Giet na een paar minuten de appels in een zeef en vang het vocht op in een potje
Doe de appelen in de taartbodem en verdeel

Kaasvulling:

Doe voor de kaasvulling, de verse kaas in een kom en doe er de suiker bij
Roer even door tot je een gladde massa hebt
Doe er de eitjes bij en meng heel goed
Doe als laatste citroensap en uitgeschraapte vanille erbij
Verdeel dit mengsel over de appelen
Zet de taart nu voor 25' in een voorverwarmde oven van 160°
Haal daarna de taart uit de oven en laat afkoelen

Toffeesaus:

Laat in een pannetje op een zacht vuurtje de suiker smelten en branden tot een donkere caramel
Doe er dan van het vuur af de room bij (let wel op, gaat serieus borrelen)
Zet nu terug op het vuur en blijf op een laag vuur mengen tot suiker met room is vermengd
Doe er dan de boter bij en laat die in de caramel smelten
Als laatste er de appelsaus bijvoegen die je hebt opgevangen
Zet dit in de koelkast en laat opstijven

Afwerking:

Klop de room met de bloemsuiker op tot een stevige slagroom
Doe in een spuitzak met een gekartelde spuitmond
Spuit op de taart toefjes slagroom
Versier met een beetje geroosterde nootjes
Doe de afgekoelde toffee in een spuitzak en snij er het tipje van af en werk hier de taart mee af

 
 


Het is een taart waar wel wat werk aan is, maar bij mij op het werk werd ze echt aanbeden. Ze hebben letterlijk hun vingers afgelikt. Ze viel zeer zeker in de smaak.
Dus voor mij was ze zeker het vele werk waard

3 opmerkingen:

  1. Wat is cassonade, waar kan ik het kopen in Nederland? En wat bedoel je met bloemsuiker?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Cassonade is lichtbruine of donkerbruine suiker. Weet niet of dit in Nederland te krijgen is. Denk he wel. Anders gewone suiker nemen. Als heeft die donkere Cassonade een intenser smaak.
      Bloemsuiker zullen jullie waarschijnlijk kennen onder de naam poedersuiker? Denk dat jullie daar custardsuiker hebben? Dat is iets fijner nog.

      Verwijderen
  2. Bedankt. We hebben hier donkere basterd suiker misschien is dat hetzelfde. Ga m proberen hoor.

    BeantwoordenVerwijderen